Roditelji i djeca

Djeca i suvremena tehnologija // Kako odučiti djecu od mobitela i računala Ako su odrasli ovisni o elektroničkim uređajima, kako onda ne bi bila i djeca

Foto: Pixabay

 

Nove su tehnologije za mnoge ljude velika pomoć. Kao neuropsihijatar u svojem radu koristim različite programe za poboljšavanje pamćenja pacijenata s amnezijom, za davanje glasa pacijentima koji ne mogu govoriti ili za bilježenje učestalosti i trajanja epileptičkih napadaja.

Međutim također sam svjestan toga da elektronika može omesti normalno funkcioniranje mozga te dovesti do poremećaja pozornosti, koncentracije ili samokontrole. Stoga većina stručnjaka ne preporuča da djeca koriste elektroničke uređaje, pogotovo ne prije pete godine života.

Ima još jedan razlog zašto korištenje tableta i pametnih telefona zabrinjava stručnjake, a to je da istraživanja pokazuju da ono može stvoriti ovisnost kod djece. Stvaranje ovisnosti dokazano je kod odraslih te se, iako nije poznato kako ti uređaji djeluju na malu djecu, pretpostavlja da imaju još pogubniji učinak na djecu nego na odrasle, budući da je dječji mozak nerazvijen. Ako vaša djeca koriste te uređaje, možete primijetiti kako zahtijevaju da ih koriste cijelo vrijeme i kako se naljute ako im ih ne date ili kako se uznemire dok im ih želite uzeti.

No možda vaše dijete koristi mobitel i igra se na njemu petnaestak minuta na dan i ne smeta mu ako mu ga oduzmete ili uopće nikada ne traži mobitel tijekom dana. Ako je tako, onda možda ovaj članak ni nije za vas, jer se i vi i vaše dijete sasvim dobro nosite s tehnologijom. Ali ako ne znate kako „otkopčati“ svoje dijete s uređaja, možda vam ovi koraci mogu pomoći.

Vaša prva reakcija može biti da naglo sve prekinete, uzmete djeci mobitel i zabranite im da ga koriste. Iz praktičnih razloga to može biti učinkovito, ali djeca neće moći razumjeti takav postupak i koja mu je svrha („Kako to da sam se jučer mogla igrati na maminu mobitelu,  a danas ne mogu?“) i mogla bi reagirati tako da se povuku u sebe, što će biti jednako teško za njih same kao i za ostatak obitelji.

Uistinu nema načina da se maloj djeci koja su ovisnici o elektroničkim uređajima objasni zašto je to štetno i da im se omogući njihovo korištenje u normalnim granicama, jer ona neće moći prihvatiti nikakva ograničenja bez srdžbe i neugodnih reakcija. Zato si trebamo postaviti realan cilj, a to je da situaciju donekle popravimo.

1. Objasnite djetetu kako stvari stoje

Ne trebate dramatizirati i koristiti riječi poput „nikada“ ili „nikada više nećeš“. Recimo djeci samo da će manje koristiti tablet i da se više neće moći igrati na maminu ili tatinu mobitelu.

2. Odaberite prikladno vrijeme

Obično se djeca igraju na mobitelu kad su kod kuće. Da biste im pomogli da se riješe te navike, trebate ih naviknuti da češće izlaze iz kuće i da budu na otvorenome. Stoga je bolje uzeti im mobitel za sunčana vremena, kad se mogu igrati vani, nego za kišnog tjedna, kad će morati ostati u kući.

3. Pomozite im da se prilagode

Budući da svi najviše koristimo elektroničke uređaje kod kuće, pokušajte što više s djecom biti izvan kuće, bilo to kod bake, u parku ili na igralištu. Ako su vaša djeca navikla jesti u kuhinji i pritom koristiti mobitele, neka odsada jedu u dnevnoj sobi, jer će im promjena okoline pomoći da se priviknu na novu okolnost.

4. Izbjegavajte okidače

Mnogo je lakše odvojiti djecu od mobitela i računala ako im oni nisu nadohvat ruke. To je logično samo po sebi. A mnogi roditelji na to ne misle. Stoga nekoliko dana nemojte držati mobitele, tablete, laptope ili igraće konzole ondje gdje ih djeca mogu vidjeti.

5. Solidarnost

Jedan od razloga zašto je djeci teško odvojiti se od tih uređaja jest i taj što ih njihovi roditelji koriste. Ako želite pomoći djeci da se othrvaju igranju videoigara i korištenju mobitela, možete im pomoći tako što ćete svoj mobitel spremiti u torbu i nećete ga držati u ruci cijeli dan. Umjesto toga igrajte se sa svojom djecom!

6. Ponudite djeci alternativu

Kada djeca provode vrijeme u kući, kad su inače običavala igrati se na računalu ili mobitelu, može doći do teških trenutaka. Tada ih usmjerite na aktivnosti koje će im odvući pozornost od videoigara.

Sve što ih okupira, kao što je crtanje, modeliranje, „jahanje“ na leđima mame ili tate, šetanje, penjanje na drvo ili vožnja tricikla, dobra je alternativa. Te sve aktivnosti ne uključuju mobitele ni računala te pomažu djeci da ne misle na njih. U vrijeme jela zabavite ih igrama riječi ili pjevanjem.

Također im možete čitati, jer to je dobro za skretanje misli, kao i moguća tranzicija koja će ih usmjeriti prema knjigama. Knjige su dobre za djecu jer im pomažu obogatiti rječnik te njihove čitalačke i izražajne sposobnosti.

7. Potičite djecu da sami smišljanju alternativne aktivnosti

Kad im je dosadno, nedostajat će im mobitel i računalo. Ponudite im što mogu raditi da bi se zabavila i usmjerite ih da koriste svoju maštu da bi sama smislila kako se zabaviti. Pitajte ih bi li se igrala lego kockama, ili žele da im čitate, ili bi se htjela igrati dinosaurima. Možete im predložiti da se maskiraju, da izgrade tvrđavu u sobi ili da se igraju skrivača.

8. Brigom i nježnošću pozitivno utječite na napredak u provođenju vremena bez ekrana

Ništa ne djeluje na djecu da se osjećaju dobro i samopouzdano kao pozornost njihovih roditelja i zajednička igra. Ako djeca provode svoje vrijeme u druženju s roditeljima umjesto s uređajima, to će biti njihovi najradosniji trenutci, u kojima će najviše uživati te će im to najviše pomoći da se odviknu od uređaja.

9. Nemojte ih kažnjavati

Djeca, posebno u dobi između druge i četvrte godine, mogu doživjeti strahovitu frustraciju ako su se navikla cijeli dan igrati videoigre a one im se najednom potpuno zabrane. I to je potpuno prirodno i normalno. Bit će ljuta i frustrirana i imat će ispade bijesa. Umjesto da se ljutimo na njih, bit će bolje da budemo strpljivi, da im iskažemo razumijevanje i pomognemo im da prođu krizu s ljubavlju i povjerenjem.

10. Nepopustljivost, ljubav i strpljenje

Sva djeca mogu nadvladati tu lošu naviku i odrastati sretno, bez buljenja u mobitele i računala cijeli dan. Kada dođe vrijeme, bit će sama dovoljno zrela da mogu preuzeti odgovornost koja dolazi s mobitelom. Da bi se to postiglo, važno je postaviti čvrsta pravila, ne popuštati, ali i voljeti i pružati djeci podršku i svoje vrijeme. Ljubav i razumijevanije, kao i strpljenje, pomoći će djeci da prihvate nova pravila.

Znam da je lakše postaviti djecu pred ekran s vremena na vrijeme nego izmišljati nešto drugo. I meni je tako. Ali kao stručnjak, potičem vas da svojoj djeci ograničite uporabu elektroničkih uređaja koliko god možete. Imam troje djece i znam kako je teško hraniti ih ili čekati kod liječnika a da ih ne zabavite blještavilom zaslona elektroničkih uređaja, ali vjerujem da je to moguće i da je to napor vrijedan truda. Ono što danas predstavlja muku, imat će dugotrajne pozitivne efekte u budućnosti – vaša će djeca imati veću sposobnost koncentracije i strpljivosti.

Autor: Álvaro Bilbao  (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh