Vjera i znanost

OSTATCI DREVNE NICEJE // Pronađena starokršćanska bazilika na dnu jezera Arheološko nalazište u Turskoj staro 1600 godina

Foto: Pixabay

 

Ostatci 1600 godina stare rimske bazilike otkriveni su na području antičke Niceje, na dnu jezera, u sjeverozapadnoj Turskoj.

„Otkrili smo ostatke crkve. Radi se o temeljima trobrodne bazilike“, otkriva Mustafa Şahin, profesor arheologije. Planira se otvoriti podvodni muzej, gdje bi turisti mogli razgledati ostatke crkve, koja se nalazi na dnu jezera İznik, u pokrajini Bursi. Fotografije pogldajte ovdje.

Drevna je bazilika otkrivena na podvodnim fotografijama snimljenima 2014. godine, kad su snimani povijesni i kulturni artefakti.

Prema prof. Şahinu, crkva je vjerojatno sagrađena u 4. stoljeću, u čast sv. Neofita, koji je mučen za cara Dioklecijana. Šesnaestogodišnji Neofit bio je na putu u Niceju da bi se obratio na kršćanstvo, no bio je uhvaćen i ubijen od rimskih vojnika na najbrutalniji način. Bio je svezan za drvo, bičevan volujskim žilama i razderan metalnim kandžama. Potom je bačen u užarenu peć, ali je sveti mučenik sve to preživio, ostajući tri dana i tri noći netaknut u ognju. Mučitelji su bili ogorčeni, ne znajući što bi učinili. Naposljetku su odlučili da ga dokrajče te su ga proboli mačem (ili kopljem).

Na mjestu njegova mučeništva izgrađena je bazilika, moguće nakon završetka Prvoga nicejskog sabora, 325. godine. „U svakom slučaju, smatramo da je crkva sagrađena u 4. stoljeću ili kasnije. Zanimljive su gravure iz srednjeg vijeka koje prikazuju Neofitovo mučeništvo, na kojima se vidi da je ubijen na obali jezera“, kaže Şahin.

Arheolozi su zaključili da je bazilika srušena za potresa 740. godine i nikada nije obnovljena. Ruševine su se tijekom vremena našle ispod vode. Američki arheološki institut uvrstio je to otkriće u deset najznačajnijih arheoloških otkrića 2014. godine.

Autor: Zelda Caldwell (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh