Duhovnost

VAŽNOST MARIJINOG ‘EVO ME’ // Što bi se dogodilo da je Djevica Marija odbila Božji poziv? Što bi se dogodilo da je Marija Bogu rekla 'NE'? Imala je slobodu! Mogla je reći da je to preteško za nju, da se boji, da nije spremna…

Foto: Shutterstock

 

U Svetom Pismu mogu se pronaći brojni primjeri poziva koje je Bog uputo nekim pojedincima, dajući im poseban zadatak, koji je zapravo samo jedan ‘komadić’ mozaika u povijesti ljudskoga spasenja. Bog je od početka stvaranja imao plan s čovjekom. Unatoč svojoj svemoći, trebao je nas, da bi u potpunosti izvršio svoj naum. Na taj nas je način učinio dionicima Njegova stvarateljskoga čina.

Marijin je poziv jedan od najvažnijih u ljudskoj povijesti

Ono što je zajedničko svim pozivima i pozvanim osobama, od Abrahama, Mojsija pa nadalje, jest to da su imali slobodu (ne)odazvati se na ono što je Bog prvotno naumio za njihov život. U svakom su trenutku mogli reći ‘NE’ i Bog bi poštovao njihov odgovor. Istina je da u tom slučaju ne bi pronašli ispunjenje i radost koju osjeti netko tko je odlučio potvrdno odgovoriti na Božji poziv, ali Bog unatoč svemu poštuje njihov odgovor.

Jedan od važnijih, ako ne i najvažnijih, poziva u ljudskoj povijesti svakako je onaj koji je Bog uputio Djevici Mariji. Zašto? Marija je osoba koju je Bog odabrao da rodi Božjeg sina, koji je svojom žrtvom spasio cijelo čovječanstvo. U trenutku kada se Anđeo obratio Mariji, ona je bila mlada djevojka koja je razmišljala o svojoj budućnosti pa tako i potencijalnom braku. Anđeo iznenada ulazi u njezin život, donoseći joj važnu poruku – točnije, upućuje joj Božji poziv.

Doživljaj poziva iz Marijine perspektive

Ako nismo pomnije razmatrali taj svetopisamski tekst, može se dogoditi da tumačenju pristupimo sasvim površno – Anđeo je uputio Mariji poziv, ona je u svojoj smetenosti pristala i sve nakon toga je povijest. No ako pogledamo događaj iz druge perspektive – iz Marijine perspektive, vidjet ćemo da to nije bilo nimalo jednostavno. Marija je bila mlada djevojka, imala je svega 14 ili 15 godina. Ono što svakako možemo sa sigurnošću reći jest da je Marija bila smetena, iznenađena i zbunjena.

Odmah je Anđelu uputila pitanje: A kako će to biti?na što je Anđeo odgovorio: Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjenitiJe li Marija zaista razumjela Anđelove riječi? Teško da ih je mogla u potpunosti razumjeti. No ono što je sigurno – Marija je istoga trenutka pristala postati Božjom Majkom i rekla je Bogu svoj ‘EVO ME’. I toga je trenutka, premda možda i nije toga bila svjesna, pristala sudjelovati u realizaciji Božjeg plana za spas čitavog čovječanstva.

Što bi se dogodilo da je odbila Božji poziv?

No, što bi se dogodilo da je Marija rekla ‘NE’? Imala je slobodu! Mogla je reći da je to preteško za nju, da se boji, da nije spremna. Mogla je naći brojne izgovore i lišiti se križeva koje je dobila odgovorivši potvrdno na Božji poziv. Bog ju je odabrao još prije nego li je došla na svijet; bezgrešno je začeta kako bi mogla pod svojim srcem nositi Boga. Ali usprkos tomu, Bog nikada nije rekao da mora reći ‘DA’!

Kada je rodila Isusa, Marija je u njemu vidjela svoga sina. Dijete koje je voljela i odgajala. Svaka majka može razumjeti što to znači. Tek si tada možemo osvijestiti snagu boli koju je osjećala gledajući razapinjanje djeteta kojega je odgajala cijeloga života. Njegova je patnja bila i njena patnja. A znala je da nije ništa loše učinio, da bi zaslužio osudu. Može li danas jedna majka prihvatiti da njeno dijete na bilo koji način trpi za nekog drugog, i onda kada je nedužno? To zaista mora biti teško. Tu se krije Marijina veličina.

Marija – primjer vjere i pouzdanja u Boga

Možemo se zapitati, što bi bilo da je Marija rekla ‘NE’? Kako bi izgledala povijest čovječanstva? Je li Bog imao ‘zamjenu’? Ne bih rekla. Možda bi pronašao neki način, no to se može samo pretpostaviti, ne i znati. Ta nas spoznaja može dodatno potaknuti na štovanje Djevice Marije. Nje, koja je, premda ne vidjevši širu perspektivu, koju mi danas jasno vidimo, odlučila Bogu reći: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!. I tako prihvatiti sve ono što je uslijedilo – rođenje Božjega sina, zajednički život i konačno Kristovu smrt na križu.

Marijina nam vjera može poslužiti kao primjer, da i na naše vlastite pozive odgovorimo potvrdno, i da se uputimo u životnu avanturu s Bogom – gdje god nas pozove i u bilo kojem trenutku našega života.

Autor:  Gabrijela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh