Osobni razvoj

7 SAVJETA PAPE FRANJE MAJKAMA // „Žene su te koje moraju svjedočiti ljepotu života”

Foto: Shutterstock

 

Papa Franjo u svojoj postsinodskoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia (Radost ljubavi) daje zanimljive savjete i iznosi svoja razmišljanja o roditeljstvu, posebice o majčinstvu.

1. Djeca nikada nisu pogreška.

„Ima onih koji se usuđuju reći, da bi se opravdali, da su pogriješili što su donijeli djecu na svijet. To je sramotno!” Papa kaže da su djeca uvijek dar Božji, čak ako i nisu bila planirana od svojih roditelja.

2. Nijedna žrtva podnesena za dijete nije prevelika.

3. „Budite sretne i ne dajte da vam išta oduzme unutarnju radost majčinstva”

Citirajući Ivana Pavla II., Franjo naziva trudnoću „otajstvom stvaranja, koje se ponavlja svakim novim rođenjem”. Tih devet mjeseci ispunjeno je nadom i snovima i majka se pita kakav će biti život njezina djeteta. Papa potiče trudnice: „Budite sretne i ne dajte da vam išta oduzme unutarnju radost majčinstva. Vaše dijete zaslužuje vašu sreću. Ne dopustite da strahovi, brige, ljudski prigovori ili problemi umanje vašu radost što ste dio Božjeg plana da na svijet dođe novi život. Pripravite se na rođenje svojeg djeteta, ali bez opsesije, i pridružite se Marijinoj radosnoj pjesmi: „Veliča duša moja Gospodina i kliče duh moj u Bogu mome Spasitelju…” Uživite se u to iskreno uzbuđenje usprkos mnogim brigama i molite Gospodina da zadržite radost, tako da ju možete prenijeti na svoje dijete.”

4. Djeca nisu posljedica osobnih ciljeva ili očekivanja.

Dijete nije ispunjenje osobne potrebe. Ono je ljudsko biće. „Dijete je ljudsko biće neizmjerne vrijednosti i ne smije se iskorištavati. Stoga nije važno je li taj novi život komu prikladan ili nije, donosi li zadovoljstvo i uklapa li se u vaše planove i želje ili ne.” Papa dodaje: „Volimo svoju djecu jer su djeca, a ne zato što su lijepa ili što sliče na nas i ponašaju se poput nas, ili pak zato što ispunjavaju naše snove. Volimo ih zato što su djeca. Dijete je dijete.” Papa poziva roditelje da dočekaju dijete s nježnošću i da ga bezuvjetno prihvate, ne očekujući od njega ništa zauzvrat.

5. Djeca trebaju ljubav…

Djeca trebaju ljubav svojih roditelja, koji im pomažu da skladno odrastaju. Ona trebaju i međusobnu ljubav roditelja. „Ljubav roditelja je način na koji Bog Otac pokazuje svoju ljubav”, kaže Papa. „Muž i žena, otac i majka, zajedno ‘surađuju s ljubavlju Boga Stvoritelja i možemo reći da ju tumače’. Roditelji pokazuju svojoj djeci majčinsko i očinsko Božje lice. Zajedno uče djecu vrijednostima uzajamnosti i poštovanja za različitosti, da nauče davati i primati.”

6. Ništa ne može zamijeniti majčinu ulogu u životu djeteta.

Franjo preporuča mudro usklađivanje obveza na poslu i odgovornosti majčinstva, a ništa ne može zamijeniti majčinu ulogu u životu djeteta u najranijim godinama. Papa kaže da je odsutnost „majke s njezinim ženskim kvalitetama velika opasnost za današnji svijet”.

7. Biti žena – posebna je misija.

Papa podsjeća žene na potrebu da se koriste svojim ženskim genijem: svojom nježnošću, suosjećanjem i ljubaznošću. „Te naročite ženske sposobnosti – pogotovo majčinstvo – također obvezuju, jer biti žena sa sobom nosi posebnu misiju na ovom svijetu, misiju koju društvo treba zaštititi i sačuvati na dobro svih.”

Majke, vi ste najsnažniji lijek protiv širenja egocentričnog individualizma.

Papa zahvaljuje majkama riječima da su „najsnažniji lijek protiv širenja egocentričnog individualizma”. „Žene su te koje moraju svjedočiti ljepotu života.”

Nema sumnje da bi „društvo bez majka bilo dehumanizirano, jer su majke one koje uvijek, i u najtežim vremenima, svjedoče ljubav, predanje i moralnu snagu”.

„Drage majke”, kaže Papa, „hvala vam! Hvala vam na onome što činite i što jeste u svojim obiteljima te na onome što dajete Crkvi i svijetu!”

Autor: Carmen Elena Villa-Spain (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh