Brak i odnosi

BRAČNI SAVJETI

Imate li problema u braku? Sjetite se Majke Terezije i samo ustrajte Kada nestane zaljubljenost, i dalje se trudite i ne odustajte... Prema de Dinechin, ono o čemu ovisi ljepota zajedničkog života jest volja i želja da se voli. Ona tvrdi da to ovisi samo o nama

Imate li problema u braku? Sjetite se Majke Terezije i samo ustrajte

Foto: Shutterstock

 

Stalno se prisjećajte svoje ljubavi

„Ona pretjeruje!” To je bila moja prva reakcija na članak francuske psihologinje, koja je također i bračna savjetnica, a koji govori o tome kako spasiti brak koji je u krizi i nositi se s bračnim poteškoćama. Članak je nastao spontano, nakon kanonizacije sv. Terezije iz Kalkute. Njezino je zapažanje nevjerojatno jednostavno i tjera na razmišljanje.

Što brak u krizi ima zajedničkoga sa svetom Majkom Terezijom?

„Sigurno ste već čuli ovu rečenicu: ‘Razvodimo se jer želimo biti iskreni. Više se ne volimo…’ To se doima logičnim. Uistinu, treba biti iskren, zar ne?” piše Bénédicte de Dinechin. „A onda Crkva kanonizira jednostavnu i skromnu ženu i doznamo neke stvari o njezinu životu, od kojih je jedna potpuno neshvatljiva. Dakle sv. Terezija živjela je 50 godina u noći vjere. Tijekom pola stoljeća nikada nije posumnjala u Božje postojanje, ali nikada nije ni duboko doživjela svoju vjeru, onako kako to mistici mogu. (Majka Terezija umrla je u Kalkuti 5. rujna 1997., u dobi od 87 godina. Deset godina poslije iz njezinih 40 pisama doznali smo da je pola stoljeća živjela u posvemašnjemu duhovnom mraku, u stanju koje je sama nazvala ‘trenutcima tame’).”

Što ima brak u krizi zajedničkoga sa sv. Terezijom? Psihologinja de Dinechin postavlja smjelu usporedbu da bi pokazala koliko su oni povezani: „Iako nikada nije duboko doživljavala vjeru, Majka Terezija nije napustila Crkvu. Nije napustila svoj red, nije odustala od svojih zavjeta. Ostala je vjerna. I ovdje ću završiti svoju usporedbu. Ne bih ju htjela zlorabiti ili obezvrijediti tu nevjerojatnu ženu uime ideje postojana braka”, piše Bénédicte de Dinechin, koja često analizira bračnu krizu pomoću priča iz stvarnog života, koje je čula u susjedstvu, od prijatelja i poznanika ili pak do svojih kolega. Iz njih izvlači jednostavne zaključke, tražeći rješenja u duhu ljubaznosti i dobre volje.

Onima koji su razočarani u svoj brak

Onima koji su razočarani u svoj brak, ona odgovara: „Razumijem vašu tugu, obeshrabrenje, nerazumijevanje, frustraciju, sumnju i dvojbe. I sam vjerujem da smo stvoreni da budemo sretni, ali tako je lako izgubiti svoj put i nepromišljenim izjavama dovesti do nerazumijevanja i onda zapeti. Također često podliježemo uobičajenu, ali iskrivljenu konceptu ljubavi, koji dovodi do neshvaćanja i nesreće jer ‘prodaje’ snove. Ne brkajte ljubav sa zaljubljenošću. U braku se ne radi o romantici kao kod zalaska sunca. Ne želimo ga samo promatrati dok ne prođe, nego želimo da se nastavi.”

Onima koji su razočarani u svoj brak, ona odgovara: „Razumijem vašu tugu, obeshrabrenje, nerazumijevanje, frustraciju, sumnju i dvojbe. I sam vjerujem da smo stvoreni da budemo sretni, ali…

Prema de Dinechin, ono o čemu ovisi ljepota zajedničkog života jest volja i želja da se voli. Ona tvrdi da to ovisi samo o nama. To učimo od najranije dobi, kada podijelimo doručak s prijateljem u školi ili kada dio ljetnog odmora provedemo u volonterskom radu, a ne samo u zabavi s prijateljima. A ta volja i želja jačaju uvijek kada slijedimo pravi put u teškoj situaciji.

I što da radimo kada ne vidimo svjetlo u magli našeg braka i kad se udaljimo jedno od drugoga? Za početak dobro bi bilo nastojati svaki dan biti raspoloživ za nekoga…

Što da radimo kad se udaljimo jedno od drugoga?

I što da radimo kada ne vidimo svjetlo u magli našeg braka i kad se udaljimo jedno od drugoga? Za početak dobro bi bilo nastojati svaki dan biti raspoloživ za nekoga – to je savjet koji često čujemo od savjetnika i psihologa. Psiholog John Gottman, koji zajedno sa svojom ženom vodi uspješno bračno savjetovalište, nudi nekoliko dobrih savjeta – jednostavnih istina koje vrijedi upamtiti.

1. Stalno se prisjećajte svoje ljubavi

To je temelj bračnog saveza. To je, jednostavno, emocionalni uvid u život druge osobe. „Znaš li još uvijek što on osjeća kad ste zajedno, što mu nedostaje, čega se boji, što ga brine?” pita Gottman. „Kakve osjećaje on gaji prema poslu ili prema proširenoj obitelji i prijateljima? Mijenjamo se, rastemo, suočavamo sa starenjem svakog dana; važno je gledati jedno u drugo, a ne samo zajedno naprijed. I to, ali ne valja pretjerati.” Jedna moja prijateljica uopće nema sluha, ali je njezin muž rekao: „Kada Ania pjeva u zboru, to je divno!”

2. Zbog čega mu se diviš?

Svi trebamo prihvaćanje, ali i divljenje. Da, divljenje! Da tko cijeni ono što jesmo. Ako se ne zanimamo za onoga drugoga, naš odnos će se ohladiti. Gottman iznosi rezultate istraživanja koje pokazuje da su najsretnije i najduže ljubavne priče one u kojima se supružnici jedno drugomu zbog nečega dive. Nije važno što to divljenje ponekada nije logično. To ne znači da nije iskreno.

Skuhajte mu nešto što voli, ponudite mu što zanimljivo za čitanje, nešto što ste pročitali… Ima li nešto u čemu vam može pomoći ili vam dati? Razmjena nematerijalnih darova je izuzetno važna

3. Uvijek nađite nešto što će ga obradovati, ne oklijevajte

Skuhajte mu nešto što voli, ponudite mu što zanimljivo za čitanje, nešto što ste pročitali… Ima li nešto u čemu vam može pomoći ili vam dati? Razmjena nematerijalnih darova je izuzetno važna.

4. Poštovanje

Ne prekidajte jedno drugo dok govorite, ne kritizirajte, slušajte jedno drugo. Ali ima još nešto. Morate biti svjesni da osim što ste zajedno, svako od vas ima i svoju vlastitu osobnost, svoju privatnost u kojoj ste slobodni. Slobodni od osuđivanja, slobodni od toga da ćete razočarati ono drugo, a nijedno od vas ne bi se trebalo odreći svojih hobija zbog zajedničkog života. Ali najvažnije od svega jest to da ste slobodni od nadmoći i dominacije partnera, osim ako to želite i trebate.

Savjet suvremene mističarke – ne dopustite nikome da se miješa u vaš odnos…

„Ustrajte”, poručuje de Dinechin. „Ne dopustite nikada da zaljubljenost, taj divni osjećaj, izblijedi. Snagom volje odlučite da će vaš odnos uspjeti. Nemojte prestati željeti da nastavite i tražite pomoć s poniznošću. Nikada prije nije postojalo toliko mogućnosti i savjetovališta koja mogu ojačati, ozdraviti i popraviti bračne odnose. Ustrajte poput Majke Terezije i činite sve što možete da vaš brak ne postane dosadan kada može pružati život u punini”, zaključuje Bénédicte de Dinechin.

Kad već govorimo o mistici, za mene je otkriće bila Mirna Nazur, sirijska mistikinja i ujedno suvremena žena, koja je već niz godina u sretnu braku s Nicolasom. Kad su ju upitali što bi poručila mladim bračnim parovima, rekla je otprilike isto što i francuska psihologinja: „Nemojte zamijeniti zaljubljenost s ljubavlju”. A što smatra najvažnijim za brak? „Poštovanje, ljubaznost i prihvaćenje onoga drugoga ne onakvim kakvim ga zamišljamo i kakvim bi htjeli da bude, već onakvim kakav jest. Prihvatite ga kakav jest i ne dopustite nikomu, posebno ne svojim roditeljima, da se miješaju u vaš odnos”, upozorila je.

Autor: Ewa Maciag  (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

O knjizi “Razgovori s Majkom Terezijom”

„Ova vam knjiga neće samo oplemeniti dušu nego će vas potaknuti da ljubite onako kako je to činila Majka Terezija.”
Razgovori s Majkom Terezijom živ je i osoban portret ove svetice našeg doba koji sjajno prikazuje njezinu viziju, snagu, odlučnost i veliku ljubav prema Isusu u najsiromašnijima među siromasima. Talijanski novinar Renzo Allegri s čitateljem dijeli svoje dojmove s niza susreta s ovom „sićušnom ženom zaljubljenom u Boga“ tako da nam se čini da smo ondje s njime. On također donosi manje poznate priče o njezinu životu: o njezinoj albanskoj obitelji i neispunjenoj želji da ponovno vidi svoju majku i sestru; o uspješno obavljenom planu da se u Kremlj odnese čudotvorna medaljica; o boli koju je osjećala napuštajući samostan kako bi se posvetila svome pravom poslanju. Čitatelj će s Allegrijem zasigurno ostati zadivljen djelom Majke Terezije i Misionarki ljubavi, reda koji je ona osnovala, koji on naziva „vojskom koja prkosi nemogućem.“

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh