Duhovnost

BOG IMA PREDIVAN PLAN S TOBOM

Ključ radosnog i ispunjenog života krije se u ovoj, vrlo jednostavnoj istini Ništa nije slučajno...

Idi i stvaraj!

Foto: Shutterstock

 

Bilo je to prije nekoliko godina. Tada sam bila djevojka koja se našla na ‘raskrižju’ životnih puteva, ne znajući kako i kamo dalje, a vrijeme donošenja odluke kao da je, baš zbog moje neodlučnosti, sve brže prolazilo. Molila sam i trudila se čuti što mi Bog govori, ali tišina je nekako bila glasnija, a moje srce sve tužnije i zabrinutije.

„Svećenik (koji me nije osobno poznavao!) uputio mi je sljedeće riječi: ‘Idi i stvaraj!’”

Bilo je adventsko vrijeme, još uvijek se dobro sjećam. Nekoliko dana prije Božića. Ušetala sam u samostansku crkvu sa željom da se ispovjedim i tako pripravim srce za dolazak malenoga Kralja. Crkva je bila puna. Napokon sam došla na red. Jedini mi je cilj bio otvoriti srce Gospodinu, predati mu sve ono loše i moliti za oprost. Nakon što sam ‘odradila’ taj dio, a prije nego što ću izaći, svećenik (koji me nije osobno poznavao!) uputio mi je sljedeće riječi: „Idi i stvaraj!”.

„Što trebam raditi? Stvarati? Ali što?”

Otišla sam pomalo zbunjena, ali i radosna, ne shvaćajući što želi time reći. Što trebam raditi? Stvarati? Ali što? Odgovorila sam potvrdno i otišla, osjećajući se ispunjeno kao rijetko kada prije toga. U međuvremenu sam zaboravila riječi spomenutoga svećenika, i nastavila sa svojim svakodnevnim dužnostima, a kako sam tada bila maturantica, bilo ih je zaista mnogo. Nakon prolaska kroz za mene svojevrsnu ‘agoniju’ neodlučnosti, uspjela sam odlučiti se kamo dalje, vjerujući da bi to moglo biti ono što će me ispuniti i za što mogu reći da je ‘Božja volja’.

„Vodio me putevima koji su meni do tada bili nepoznati i pomogao mi da pronađem svoje ‘mjesto pod Suncem’, onda kada sam to najmanje očekivala…”

No – to je bio tek početak! Tijekom nekoliko godina koje su uslijedile, Bog mi je pokazao koliko je moj pogled bio uzak i ograničen, a njegovi planovi tako savršeni i smisleni. Otvarao je vrata ondje gdje sam ja mislila da ih nikada neće biti; vodio me putevima koji su meni do tada bili nepoznati i pomogao mi da pronađem svoje ‘mjesto pod Suncem’, onda kada sam to najmanje očekivala, a bila najspremnija prihvatiti.

Prvo što mi je zaiskrilo u srcu bilo je – oprosti što sam sumnjala! A nakon toga, u sjećanje su mi se vratile riječi: „Idi i stvaraj!”. U tom sam trenutku shvatila da uistinu postoji vrijeme za sve, kako piše u Svetom Pismu:

„Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme…”

„Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog. Vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja; vrijeme rušenja i vrijeme građenja. Vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja. Vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja; vrijeme grljenja i vrijeme kad se ostavlja grljenje. Vrijeme traženja i vrijeme gubljenja; vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja. Vrijeme deranja i vrijeme šivanja; vrijeme šutnje i vrijeme govorenja. Vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje; vrijeme rata i vrijeme mira” (Prop 3,1-8).

Božji plan s tvojim životom

Možda se i ti pitaš što Bog želi s tvojim životom. Možda ga pokušavaš čuti, ali ne uspijevaš. Ne brini. Moli, traži i vjeruj. Za nas vjernike najvažnije je tražiti i pronaći Božju volju. Ali, isto tako, moramo prihvatiti činjenicu da Bog u svojoj mudrosti i ljubavi određuje kada je pravi trenutak da odgovori na naše molitve i otvori nam put koji vodi ka spoznanju Njegove volje.

Bog nam daje talente s ciljem da se proslavi preko nas i da se objavi onima koji ga još nisu susreli, ili koji negiraju njegovo postojanje. Zato je važno biti ustrajan u molitvi i osluškivanju Duha Svetoga koji je u nama: „Moraš slušati glas svoga Boga, i onda moraš biti onaj koji izvršava ono što Riječ kaže, a ne biti samo slušalac” (Jak 1, 25).

Idi i stvaraj! Otkopaj zakopane talente i prihvati poziv koji ti je Bog uputio. Ključ radosnog i ispunjenog života krije se upravo u toj, vrlo jednostavnoj istini.

Autorica: Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh