Duhovnost Sveta misa

Euharistija i sv. Filip Neri
Koliko je dugo Isus nazočan u euharistiji nakon što primimo pričest
Dajmo dužno štovanje svojemu Gospodinu

Koliko je dugo Isus nazočan u euharistiji nakon što primimo pričest
Koliko je dugo Isus nazočan u euharistiji nakon što primimo pričest

U presvetom sakramentu Euharistije sadržan je čitav Krist

Euharistija je veliko blago Katoličke crkve. Sam Isus skriva se pod prilikama kruha i vina. Vjerujemo, kako kaže Katekizam, „u presvetom sakramentu Euharistije ‘sadržani su istinski, stvarno i bitno (supstancijalno) Tijelo i Krv našega Gospodina Isusa Krista, s dušom i božanstvom, i, prema tome, čitav Krist‘” (KKC, 1374).

Što se događa kada primimo hostiju u usta? Koliko Isus ostaje stvarno nazočan u našem tijelu?

Ta stvarna Isusova nazočnost u euharistiji ne prestaje u trenutku kad ga primimo u pričesti.

Katekizam dalje nastavlja: „Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje toliko dugo koliko traju euharistijske prilike. Krist je sav i čitav prisutan u svakoj prilici i u svakom njezinu dijelu, tako da lomljenje kruha ne dijeli Krista.” (KKC, 1377)

Što se događa kada primimo hostiju u usta? Koliko Isus ostaje stvarno nazočan u našem tijelu?

Koliko je Isus stvarno nazočan u našem tijelu? „Dužni smo odati štovanje našemu Gospodinu.”

Poznata je anegdota iz života sv. Filipa Nerija koja će nam odgovoriti na to pitanje.

Dok je sv. Filip Neri jednom služio misu, neki muškarac se je pričestio i odmah izišao iz crkve. Sveti Filip je primijetio da ne odaje dužno poštovanje prema Gospodinovoj nazočnosti u sebi te je odlučio dati mu pouku. Poslao je dvojicu ministranata s upaljenim svijećama da slijede muškarca na ulici. Hodajući ulicama Rima, muškarac se je nakon nekog vremena osvrnuo i vidio da ga dva ministranta uporno slijede. Zbunjen se je vratio u crkvu i upitao Filipa Nerija zašto je poslao te dječake. Filip mu je odgovorio: „Dužni smo odati štovanje našemu Gospodinu, kojeg ste odnijeli u sebi. Budući da mu niste odali štovanje, poslao sam ministrante da to učine.” Muškarac je bio zapanjen odgovorom i odlučio da će ubuduće poštovati Gospodinovu nazočnost u euharistiji.

„Budući da mu niste odali štovanje, poslao sam ministrante da to učine.” Muškarac je bio zapanjen odgovorom i odlučio da će ubuduće poštovati Gospodinovu nazočnost u euharistiji…

Općenito se smatra da hostija ostaje neraspadnuta u tijelu oko 15 minuta poslije pričesti. To se temelji na biologiji i stavki iz Katekizma koja kaže da Kristova nazočnost „traje toliko dugo koliko traju euharistijske prilike”.

Stoga mnogi svetci preporučuju ostati 15 minuta u molitvi nakon primanja euharistije, kao zahvala Gospodinu. To omogućuje duši da uživa u Božjoj blizini i razgovara s Isusom otvorena srca.

Zahvalimo barem nakratko!

U našem užurbanom svijetu često je teško ostati u molitvi nakon mise, ali to ne znači da ne možemo barem kratko zahvaliti. Bitno je da imamo na umu da Isus ostaje u nama još neko vrijeme i da tih nekoliko minuta predstavlja povlašten trenutak, u kojem se možemo družiti s Isusom i upijati njegovu ljubav.

Ako slučajno na to zaboravite, nemojte se začuditi ukoliko se dogodi da vaš župnik pošalje službenike oltara da trče za vama nakon što iziđete iz crkve prije vremena!

O ovoj smo temi pisali i mi u Booku, u tekstu Misa za početnike 1.

Izvor: Aleteia.org (preneseno s dopuštenjem); Book.hr

Autor: Philip Kosloski

Preveo Josip Sinjeri

O autoru / izvoru

mm

Aleteia

Aleteia (Aleteia.org) jest internetska publikacija koja izlazi na sedam jezika (engleski, francuski, portugalski, španjolski, talijanski, arapski i poljski).
Stranica Aleteia.org nudi kršćansku viziju svijeta i vjerski sadržaj koji je neovisan od ideoloških utjecaja. Također objavljuje specijalizirana digitalna izdanja, uključujući i jedno za žensku publiku, naslovljeno For her (eng. Za nju). Dostiže više od devet milijuna posjetitelja mjesečno.

Naša priča

Od početka objavljivanja, 2013. godine, inicijativu podupire Zaklada za medijsku evangelizaciju (FEM), koja je osnovana u Rimu 2011., s ciljem promidžbe nazočnosti Crkve u medijima, a trenutno ju vodi knez Nikolaus od Lihtenštajna.

Povezanost s Crkvom

Nastala predanim angažmanom i pod stručnim vodstvom katoličkih laika, Aleteia je od samog početka bila praćena od Papinskog vijeća za medije i Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.
Slijedeći crkveno učiteljstvo, Aleteia je otvorena za suradnju s dikasterijima Svete stolice, kao i s biskupskim konferencijama te redovničkim i laičkim zajednicama, od kojih su neke zastupljene i upravnom odboru Zaklade za medijsku evangelizaciju (FEM).

Aleteia ima svoja predstavništva u Parizu, Rimu, New Yorku, Los Angelesu, Valenciji, Ciudad de Méxicu, São Paulu, Bejrutu i Varšavi.

Izdvojeno

PRELISTAJ BOOK

Ponuda

2.220489025116