Poučne priče

BAJKE SU ITEKAKO POVEZANE SA STVARNOŠĆU // Snjeguljica, Eva, princ i Kralj Znamo da se bajke često uspoređuju sa stvarnim životom. Sada ću i ja to napraviti. :)

Foto: Pixabay

 

O Snjeguljici i njezinu sretnu završetku

Recimo, bajka o Snjeguljici – djevojci crne kose, bijele puti i crvenih usana. Svi bismo se složili da je prekrasna, a još k tome i dobra, marljiva i poštena. Jednom riječju, savršena. Upravo ju je zbog toga njezina maćeha mrzila i željela je ubiti. Pretvorena u bespomoćnu i jadnu staricu, ponudila je Snjeguljici otrovanu crvenu jabuku. Jabuka je izgledala toliko primamljivo da joj ona nije mogla odoljeti i – kušala ju je. Od samo jednog zalogaja Snjeguljica se srušila mrtva. Na koncu je došao princ te se sve sretno završilo.

O Evi iz rajskog vrta

No dobro. S kojom bismo pričom, odnosno situacijom/događajem mogli usporediti ovu poznatu bajku?

Odgovor je veoma jednostavan. Vratimo se na sam početak. Početak svijeta. Početak vremena. Početak stvaranja. Na prve stranice Biblije. Pitate se zašto tamo? I, kakve veze ima bajka o mladoj djevojci s počecima?

Zato što se u početku dogodio veoma sličan događaj. Bila jednom jedna (pretpostavljamo) prekrasna djevojka (žena) Eva, koja je bila savršena. (To možemo zaključiti iz drugog poglavlja Knjige Postanka, gdje piše da je sve što je Bog stvorio bilo DOBRO). No, i na Evu je netko bio ljubomoran – Sotona. Tako se on pretvorio u zmiju i došao do Eve. Nagovorio ju je da pojede plod, koji je izgledao jednako tako veoma primamljivo. I, tako je i ona kušala plod i – „umrla”. Možemo reći da je umrla zato što čovjek, sagriješivši, umre (Jer „kazna za grijeh je smrt”; Rim 6,23).

I dobro. Do sada su ove dvije priče slične. No, gdje je Evin „princ”, koji će je spasiti od „smrti”?

Eve ne dolazi spasiti princ već – Kralj!

Kako Eva nije zapravo odmah umrla, ni princ ne dolazi odmah. Vjerojatno već naslućujete o kome se radi, no Evi, nakon nekoliko tisuća godina, ne dolazi princ već – Kralj. Sam Kralj spušta se na Zemlju, kako bi od (vječne) smrti izbavio Evu i sve nas ljude.

Na kraju ove kratke, ali, sigurna sam da ćete se složiti, točne usporedbe, zapitajmo se tko je od koga uzeo ideju za takav scenarij? Mislim da je odgovor vrlo jednostavan. J

Najčitanije

Na vrh