Mladi

Sve je zakuhao Juraj (taj i inače sve zakuhava) Ulomak iz knjige za djecu (a itekako i za odrasle!)

Foto: Pixabay

Jurajev tata doživio je prometnu nesreću… Prema Jurajevoj priči, automobil mu se nakon sudara više puta okrenuo na cesti, stigao do samog ruba provalije, ali nije u nju upao. No sada je iz drugog smjera na njega punom brzinom jurio veliki kamion tegljač

Čudne su te zime u gradu posljednjih godina. Moj tata kaže da je u njegovu djetinjstvu bilo toliko puno snijega i toliko je dugo padao da je jedva čekao da okopni. Topio se sporo i dugo, a kada bi se naposljetku otopio, ostavio bi blatne kaljuže svuda za sobom. Poneke su se ledene gromade, odnosno hrpe nabacanog snijega, držale i otapale polako dok je živa na termometru već duže vrijeme stajala visoko iznad 10 celzijevaca. No u moje je vrijeme zima drugačija. Ljeto traje dugo, jako dugo. Onda odjednom počne padati jaka kiša i svi već vadimo zimske jakne iz ormara. Zimi padne nešto snijega i ako imamo sreće, zadrži se na tlu nekoliko dana – i to je to. Već sredinom siječnja temperature znaju biti proljetne; voćke često prerano propupaju pa se smrznu zbog nekog iznenadnog mraza i tako ostanu bez ploda. Nema više dugih proljeća i jeseni kakve pamte naši roditelji, a zime su uglavnom izgubile duža razdoblja snijega.

Jurajev je tata u tim trenucima shvatio da je došao kraj … Međutim, posve iznenada, osjetio je kako je netko s njim i više nije osjećao strah. Kamion se čudesno zaustavio svega nekoliko centimetara od njegova automobila. Jurajev tata tvrdi da ga je čuvao i sačuvao njegov anđeo čuvar

Ova je zima bila upravo takva. Oko Nove godine pao je snijeg. Tri dana sanjkanja i spuštanja niz brijeg iza škole bila je sva raskoš zimskih radosti koje sam okusio ove godine. Jutra, kada sam išao u školu, bila su jako hladna, dok su dani već bili previše topli za to doba godine. Jednog takvog previše toplog podneva, ako se dobro sjećam bio je ponedjeljak ili utorak, vraćao sam se iz škole sa svojom uobičajenom ekipom. Jurajev tata doživio je prometnu nesreću…

Kamion se čudesno zaustavio

Prema Jurajevoj priči, automobil mu se nakon sudara više puta okrenuo na cesti, stigao do samog ruba provalije, ali nije u nju upao. No sada je iz drugog smjera na njega punom brzinom jurio veliki kamion tegljač. Iako je vozač kočio svom snagom, kamion se sa škripom gumâ prijeteći sve više približavao Jurajevom tati upravo kao da je nakanio pregaziti i njega i njegov automobil, kao što bi konj kopitom zdrobio žabu kada bi stao na nju. Jurajev je tata u tim trenucima shvatio da je došao kraj i ti su mu trenuci prolazili beskrajno sporo, kao usporena snimka u nekom filmu. Međutim, posve iznenada, osjetio je kako je netko s njim i više nije osjećao strah. Kamion se čudesno zaustavio svega nekoliko centimetara od njegova automobila. Jurajev tata tvrdi da ga je čuvao i sačuvao njegov anđeo čuvar. 

„Pih”, Goranu je to bilo glupo i smiješno, „odrastao čovjek, a vjeruje u duhove, vještice, anđele i vragove, ma dajte molim vas! Prije će biti da su ga spasile dobre kočnice na kamionu nego duhovi koji lete po zraku”, posprdno reče i ode kući bez pozdrava. Ivana ta priča nije previše zainteresirala jer je po stoti put pregledavao dupliće nove serije samoljepljivih sličica sudionika Europskog prvenstva. Meni međutim ta priča nije dala mira. Stalno me je kopkala i neprestano sam razmišljao o tome što se dogodilo. Ipak poznajem Jurajeva tatu. To je ozbiljan čovjek, crne brade, uvijek uredan i strog; kako bi takvo što mogao izmisliti? (…)

Iz knjige Nevena Drozdeka Tko to kaže da anđeli čuvari ne postoje? (Neka mi se javi – ako ima hrabrosti!).

O knjizi „Tko to kaže da anđeli čuvari ne postoje? (Neka mi se javi – ako ima hrabrosti!)”

Knjiga za dječake, djevojčice, mame, tate, bake, djedove i sve ostale!

Priča o dječaku Marku kojemu se, nakon što svome anđelu čuvaru zada neobičan izazov, počinju događati nevjerojatne stvari!

Zgode i nezgode dječaka Marka i njegovih prijatelja uobičajene su dogodovštine kroz koje prolaze svi dječaci, no ovdje postoji jedna, izvanredna razlika. O čemu se radi saznajte u knjizi!

Tekst prate ilustracije našeg popularnog ilustratora.

Idealan dar za prvopričesnike!

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh