Osobni razvoj

PROMIŠLJANJE

Kakva je ljubav koju čekaš

Kakva je ljubav koju cekas?

Foto: Shutterstock

 

Nepredvidiva je. Ne bira vrijeme ni mjesto. Još manje koga će obuzeti. Dolazi svakako. Ponekad kao nalet barbarske vojske, što tutnjavom najavljuje vlastiti dolazak, a ponekad kao tih povjetarac, što blagim strujanjem raspršuje maslačak.

Nekad ju pronađeš u sramežljivu osmijehu što skriva beskraj, a ponekad u oku u kojem Istinu vidiš

Nekad ju prepoznaš za vrijeme nenajavljena druženja slučajnih poznanika, nekada u zvonku glasu, nekada u riječima što blagošću se krase. Nekad ju pronađeš u sramežljivu osmijehu što skriva beskraj, a ponekad u oku u kojem Istinu vidiš. U tim bi joj se trenutcima paralizirane razboritosti i slatke opčinjenosti vrlo lako cijeli podložio kad bi znao da si joj vidljiv jasno kao ona tebi!

Nenadanost njezine prisutnosti nezaustavljivo roji pitanja i sumnje koje nekontroliranim klupčanjem sakrivaju svoj početak i odgađaju mogućnost hvatanja kraja. Ono početno i nevinošću zaogrnuto sviđanje, što u trenu nanosi rumenilo brendirana stida, dragocjeno je i neprocjenjivo. Svaki pokušaj relativizma situacije umanjuje vrijednost autentičnosti koja ju krasi. Bolna je istina da se odlaganjem otkrivanja čemu tako uzvišenu zaneseni pustolov u tebi polako, ali sigurno preobražava u kukavičkog ziheraša, koji okamenjenim stajanjem na mjestu kroz prste ispušta pijesak prigoda što bespovratno odlaze.

Jer nije lako odložiti ekranske oklope što skrivaju istinitost misli, suočiti se s njome lice u lice. I nije lako ogoliti dušu i priznati joj sve. Reći da oči su njezine mjesto tvojih smiraja, da osmijeh njezin budućnost ti oživljava, da se vrijeme s njom pretače u bestežinsko stanje apsolutne pripadnosti trenutku.

Baš takva je ljubav koju čekaš! Na muke te stavlja, prišiva upitnike tvojim sigurnostima, ruši utvrde iza kojih se skrivaš

Ali takva je ona. Zaintrigira te, pokrene u tebi sve uspavano, dadne poleta tvojoj mašti, zaodjene se u skrovitost i pusti te da odabereš – hoćeš li biti neustrašiv vojnik koji ulaže sve raspoloživo ne bi li ju osvojio ili brižljiv stražar koji bdije nad njom dok potpuno ne spozna skrivene joj čari istodobno množeći mirazne darove.

Baš takva je ljubav koju čekaš! Na muke te stavlja, prišiva upitnike tvojim sigurnostima, ruši utvrde iza kojih se skrivaš, uzburka uspavana ti mora, preispituje ti dubine. Protrese te do temelja! Učini da ime si zaboraviš! Jer jedino tako ogoljen i potpuno joj predan njezinim možeš biti nazvan.

Autorica Marija Kunčević; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh