Mladi

Božić je blizu – cure iz kluba Beech Bank 3

Foto: Shutterstock

 

Autorica u trećem dijelu trilogije Cure iz kluba Beech Bank donosi šest emotivnih priča londonskih tinejdžerica, koje svaka na svoj način doživljavaju napeto i užurbano predbožićno vrijeme. Odrastajući i ulazeći polako u svijet odraslih, mlade djevojke doživljavaju razne turbulencije, izazvane obiteljskim i ostalim životnim situacijama. Pokušavajući sačuvati svoje prijateljstvo i djetinju bezbrižnost, prijateljice Holly, Amber, Chloe, Annie, Rachel i Willow suočavaju se svaka na svoj način s okolnostima na koje ne mogu utjecati. Svesrdnu pomoć u tome pruža im župni klub za mladež, koji vode pastor i njegova supruga.

ULOMAK:

Eleanor Watkins

Nitko u obitelji nije uredan, a Ruth je najneurednija. Zgrabila sam pune ruke odjeće, torbi i časopisa da bi ih odnijela u njezinu sobu, a jedan časopis je pao na pod. Bacila sam stvari na njezin krevet i vratila sam se po časopis. Ona i Jade čitaju časopise za tinejdžerice u kojima se daruju besplatni darove kao što su sjajne vrpce za kosu i mini pribor za šminkanje. Taj časopis je bio drugačiji, namijenjen starijim djevojčicama, s naglaskom na vježbanju, držanju, dijetama i modi. Otvorio se na stranici na kojoj sam pročitala naslov Izgubi šest kilograma do Božića. Sjela sam i pročitala članak. Članak je razumno pisan za ljude koji imaju problema s kilogramima i nisu u formi te je pisao o dijetnom planu s naglaskom na zdravoj prehrani – kako izbalansirati voće, povrće, ugljikohidrate i bjelančevine. Dok sam okretala sljedeću stranicu, ispao je komad papira ispisan Ruthinim rukopisom i izgleda da je napisala dijetni plan. Odmah sam primijetila da ne slijedi upute iz časopisa, nego je napravila svoj plan, koji je bio puno drastičniji. Pisalo je:

„Zajutrak: malo zobenih pahuljica, bez šećera. ILI voće.

Ručak: Preskoči, ako je moguće. Ili mala porcija salate. Ili jogurta.

Užina: Isto kao i obitelj, mala porcija. Voće. BEZ slatkoga.

BEZ: slatkiša, čoke, keksa, kolača, čipsa, brze hrane, gaziranih pića,

grickalica.”

Sjela sam i pročitala popis. Je li Ruth ozbiljno mislila slijediti ovu dijetu? Je li mislila da ima previše kilograma i da mora smršavjeti? Ona je niska djevojčica i debeljuškasta kao i ja. Stalno se žalim što su mi noge kratke, no ne mislim da sam pretila. Očito je da je Ruth mislila drugačije. Napisala je dosta radikalan dijetni plan. Misli li ga stvarno provesti?

Još sam sjedila na krevetu i čitala kad je ušla Ruth, pogledala časopis i popis i zacrvenjela se kao paprika.

„To su osobne stvari”, rekla je otresito i istrgnula popis iz moje ruke.

Nisam mogla samo tako prijeći preko toga, jer je ipak ona moja mlađa sestra.

„Ruth, ne slijediš valjda tu glupu dijetu?”

Ona je niska djevojčica i debeljuškasta kao i ja. Stalno se žalim što su mi noge kratke, no ne mislim da sam pretila. Očito je da je Ruth mislila drugačije.

Svaka cura ima svoju priću 3 - knjiga
Svaka cura ima svoju priću - trilogija knjige
Svaka cura ima svoju priću 3- knjiga

Još se više razljutila: „Jedem zdravo jer nas to uče u školi, zar ne?”

„Da, ali ovo je previše, jer si izbacila gotovo sve iz prehrane.”

„Da si bolje čitala, vidjela bi da sam izbacila samo nezdravu hranu, kao što su masnoće, šećeri i hrana u kojoj se nalaze aditivi.”

„Zašto se izgladnjuješ?”

„Jer baš to hoću! To je moje tijelo i ne želim cijelog života biti debela, tako da sam preuzela kontrolu nad težinom.”

„Ovo je stroga dijeta, a ti ne trebaš izgubiti kilograme, jer nisi debela.”

„Deblja sam nego što želim biti. A i ti bi mogla skinuti pokoji kilogram.”

Odjurila je u svoju sobu. Ostala sam šokirana. Što ju je spopalo? Je li možda činjenica da će Jade i Billie izrasti u visoke plavuše dugih nogu i postati sve ono što Ruth i ja nismo? Uzdahnula sam. Ruth me ne želi slušati, tako da se ne trebam zamarati. A možda i njezin dijetni popis i nije toliko loš, jer se čini da ima sve potrebne hranjive tvari, a čak je uključena i večera s obitelji. Odlučila sam da još ništa neću reći mami. Vjerojatno je sada u fazi koja će proći, pogotovo kad za Božić pojede puno ukusnih pita i ostalih kolača te čokolade.

Za vrijeme obroka pazila sam na Ruth. Ubrzo je shvatila da ju pratim i zurila je u mene preko stola. Uzela je malo zobenih pahuljica. Nisam znala što jede za ručak u školi jer smo obje jele sa svojim prijateljicama. Odahnula sam kad je za vrijeme večere na tanjur stavila mnogo špageta bolonjez, kao i mi ostali.

Nakon nekoliko zalogaja pitala je mamu može li otići jesti u sobu, jer želi gledati nešto na televiziji što mi ostali ne želimo, i mama joj je dopustila. Mama je bila odsutna duhom ovih posljednjih dana, a Willow je rekla da se to često događa s trudnicama, iako mi nije jasno kako to ona zna. Sve u svemu, Ruth je otišla u svoju sobu.

Sve mi je to bilo sumnjivo jer je Ruth već nekoliko puta tako otišla. Kad je otišla u kupaonicu, ušuljala sam se u njezinu sobu i malo pronjuškala. Kad sam pogledala ispod njezina kreveta, vidjela sam tanjur špageta, koji nije ni taknula. Još sam malo razgledavala po sobi i rastužila se kad sam na stoliću ugledala ostatke jučerašnje kobasice i pirea, a na ormaru sam pronašla tanjur s pljesnivom cvjetačom, sirom i šunkom, koji su bili tjedan dana stari.

Tad sam shvatila da Ruth ima ozbiljan problem.

O knjizi “Svaka cura ima svoju priču 3”

KNJIGA ZA CURE OD 10 DO 14 GODINA

Knjiga koju vrijedi pročitati!

Idealan dar za prijateljicu u gabuli.

Izvanredan način da svoju tinejdžerku približite Bogu.

Zabavna i napeta knjiga o šest prijateljica tinejdžerki koje zajedno prolaze kroz različite izazove i probleme u školi i kod kuće te se tako zbližavaju međusobno i s Bogom.

Pridružite se Annie, Rachel, Willow, Holly, Amber i Chloe u njihovoj uzbudljivoj avanturi!

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh